Vahvin lajien ABC - opas aloittelijoille

26.12.2024

Jos olet harkinnut vahvin lajien harjoittelun aloittamista, tämä teksti on suunnattu juuri sinulle. Vahvin lajit tuovat mukavaa vaihtelua perinteiseen kuntosaliharjoitteluun, joten suosittelen lämpimästi tätä monipuolista lajia kaikille.

Ihan ensiksi on mainittava, että aiemmasta voimaharjoittelu taustasta on hyötyä. Yleisten moninivelliikkeiden, kuten kyykkyjen, maastavetojen ja punnerrusten tekniikoiden osaaminen on, jos ei nyt täysin välttämätöntä, niin äärimmäisen suositeltavaa. Erityisesti näiden perus nostojen aikana tapahtuva keskivartalon aktivointi on tärkeää osata, jotta vahvin lajien parissa touhuaminen olisi mahdollisimman turvallista.

Kun perusasiat ovat kunnossa, voidaan siirtyä itse asiaan. Ensimmäiseksi olisi syytä löytää paikka, jossa lajiharjoittelua voi tehdä. Esimerkiksi Facebookin Finnish Strongman ryhmässä on hyvin tietoa vahvin lajien saleista. Jos etsimääsi ei löydy, aina voi ja kannattaa kysyä.

Vahvin lajien lajitekniikat ovat pääsääntöisesti melko helppoja ja yksinkertaisia oppia. Joku oppii itse kokeilemalla riittävän hyvin, jollekin riittää Youtubevideot ja joku saattaa tarvita esimerkiksi kokeneemman harrastajan tai valmentajan ohjeita.

Miten sitten harjoittelua kannattaisi lähestyä? Tutustu itsellesi uuteen lajiin rauhassa ja pidä hauskaa. Liiallinen harjoittelun suunnittelu heti alkutekijöissään ei kannata. Ota rennosti ja kokeile mahdollisimman montaa lajia. 

Varusteet? Alkuun riittää ihan hyvin sama varustus, kuin mitä käytät salilla muutenkin treenatessasi. Jos käytät raskaissa nostoissa vyötä, voit heittää vyön päälle myös lajitreeneissä raskaammilla painoilla. Kenkien valintaan kehottaisin ehkä käyttämään muutaman hetken ajatustyötä. Hyvin vaimentavat lenkkarit eivät välttämättä ole se paras vaihtoehto. Itseasiassa ne saattavat jopa olla hitusen vaaralliset kävelylajeissa. Suosittelen melko jämäkkäpohjaisia kenkiä ja mielellään sellaisia, joissa on tasainen pohja.

Miten yhdistää lajitreenit perus punttitreeniin? Voit esimerkiksi pitää yhden treenipäivistä ns. lajiharjoittelupäivänä ja muut treenit ovat perus punttitreeniä. Tai, mikäli käyt säännöllisesti salilla, josta löytyy kaikki tarvittava välineistö, voit ripotella lajiosioita vaikka jokaiseen treeniin. Laitan tähän alle yhden esimerkki treenijaon juuri tuollaisesta lähestymistavasta.

Lajitreenien tekeminen on välillä vaivalloista, joten hyvä treeniporukka auttaa! Ota kaverisi mukaan kokeilemaan uutta lajia tai kysäise joltain kokeneemmalta, mahtuisiko heidän porukkaan mukaan treenaamaan.

Mitä jos kilpailukärpänen puraisee? Aloittelijoille on tarjolla todella hyvin matalan kynnyksen kisoja. Esimerkiksi Suomen Voimalajiliitto järjestää tällaisia ja edellä mainitusta Facebook ryhmästä voi löytää myös muiden järjestäjien aloittelijakisoja. Lisäksi Suomen vahvin sivuilla on kilpailukalenteri, jossa on tarjolla tulevia kisoja koko ajan kasvava määrä.

Esimerkkitreenijako:

Päivä 1

Säkin korkeusheitto

Maastaveto

Farmarikävely

Päivä 2

Tukkipunnerrus

2-4 apuliikettä yläkropan työntäville lihasryhmille

Päivä 3

Kyykky

Merimieskävely

Atlaskiven tai säkin nosto.

Luo kotisivut ilmaiseksi!