Conanin pyörän harjoittelu

26.12.2024

Conanin pyörän harjoittelua kannattaa lähestyä, kuten mitä tahansa muutakin kävelylajia. Jakamalla harjoittelu eri kausiin. Ihan alkuun on kuitenkin todettava, että kannattaa yrittää harjoitella Conania ihan sillä varsinaisella laitteella, jos suinkin mahdollista. Merimiestelineen tai tangon kantaminen kyynärtaipeissa auttaa vähän, Conanin pyörän kantaminen auttaa paljon.

Mikäli laji on täysin uusi ja perusvoimatasoissakin on parantamisen varaa, yleisvoimakaudella voisi olla järkevää treenata etukyykkyä, Zercher-kyykkyä ja keskivartalon voimaa.

Lajivoimakaudelle siirryttäessä nostetaan lajin maksimivoimatasoja. Kun kyseessä on kävelylaji, voidaan muuttaa kävelyyn kulutettu aika sekunteina toistoiksi. Näin päästään hajulle siitä, mitä kehitetään. Eli kolme sekuntia kantamista vastaa karkeasti noin yhtä toistoa, kuusi sekuntia kahta toistoa jne. Ja kun halutaan kehittää maksimivoimaa, toistohaarukan olisi hyvä pyöriä 1-5 toiston eli noin 3-15 sekunnin välillä. Jos esimerkiksi Conanin pyörän aisan pituus on 4,5 metriä, tulee yhdelle kokonaiselle kierrokselle matkaa 28 metriä. Tuon matkan pääsee todennäköisesti 15 sekuntiin. Näin ollen lajivoimakaudella kannattaa harjoitella yhtä kierrosta. Vajaitakin kierroksia voidaan ihan hyvin harjoitella. Kellota kävelyt, joten tiedät, missä mennään.

Kilpailuun valmistavalla kaudella (1-2kk ennen kisaa) tehdään kilpailun omaisesti suoritukset. Eli Conanin pyörässä mennään yli kierroksen mittaisiin matkoihin, mikäli kisapainolla tämä on realistinen tavoite. Jos kisapaino on niin raskas, ettei yli kierros ole mahdollinen, kannattaa panostaa kaikki aika lajivoiman kehittämiseen. Hyvä olisi päästä kisapainoja suurempiin rautoihin, jotta saadaan voimareserviä kisaa ajatellen. Tällöin kisapaino liikkuu varmasti hyvin. Täydelliseen uupumukseen asti tehdyistä sarjoista kestää palautua yllätävän pitkään, joten tälläkin harjoituskaudella kannattaa suurimman osan ajasta jättää vähän tankkiin. Kisassa sitten voi vetää tajunnan rajamailla.

Kuukauden sisällä intensiteettiprogressio voisi mennä esimerkiksi näin:

  1. viikko: sarjoihin jää varaa n. 9sek ennen uupumusta
  2. viikko: varaa 6sek
  3. viikko: varaa 3sek
  4. viikko: kevennys, jolloin ei kannata tehdä kävelylajeja

Volyymin osalta kannattaa edetä maltilla. Lajivoimakaudella 2-3 sarjaa lienee sopiva. Samoin kilpailuun valmistavalla kaudella. Viimeinen sarja kannattaa olla kovin sarja.
Lajivoimakauden ja kilpailuun valmistavan kauden aikana mukana harjoittelussa kannattaa pitää esimerkiksi etukyykkyä ja raskasta keskivartalon voimaharjoittelua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lajisuoritus on se, josta saa kisassa pisteitä, joten siihen isoin fokus.
Vyön käytöstä saattaa olla apua, mutta joillakin se haittaa hengittämistä. Conanin pyörässä hengittäminen on muutenkin hankalaa, joten tätä kannattaa harjoitella ja miettiä itselle toimivin lähestymistapa.
Kumpaan suuntaan kävellään, miten päin kädet ovat tangossa ja muut tällaiset nippeliasiat ovat ehkä vähän toissijaisia. Kävele molempiin suuntiin, jotta kisapäivänä ei tule yllätyksenä, jos viime hetkellä kisajärjestäjä päättää vaihtaa suuntaa. Kokeile erilaisia käsien asentoja ja valitse itsellesi se paras.

Luo kotisivut ilmaiseksi!